Iskolánk az Új Köznevelés szaklapban

A Digitális Témahét keretében megvalósult Kutatás Projektünkre felfigyelt az Oktatási Hivatal és a felmérésről szóló cikkünket megjelentette az Új Köznevelés című magazinban.  Megtiszteltetés számunkra, hogy egy országos szakmai lapban publikálhattuk a 8.b és 8.d osztály által készített projektet, mely Décsy Dóra, Gábor Andrásné és Kléri István pedagógusok támogatásával készült.
Cikkünket itt olvashatják: https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-kozneveles/digitalis-temahet-2021

A magazint az alábbi linken tekinthetik meg: https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-kozneveles/lapszamok/2021-4

Gratulálunk a diákoknak és a pedagógusoknak!

Csodálatos Föld

A 2.a osztályosok etika óra keretében a "Csodálatos Föld" címmel projektfeladatot kaptak. Különböző módon, szabadon választott technikai megoldásokkal - rajzzal, plakát tervezésével, képek gyűjtésével, PPT összeállításával stb. - mutathatták be a Föld bolygó szépségeit, természeti és épített környezetünket, már látott vagy vágyott tájait. Voltak olyan gyerekek, akik a bolygó szerkezetét, a Naprendszerben elfoglalt helyét prezentálták. A jelenléti oktatásban tanulók az otthon tanulókkal, az otthoniak velünk  osztották meg élményeiket, alkotásukat egy komplex óra keretében. Mi így tisztelegtünk a "Föld napja" előtt.

Az alkotásokat a képre kattintva tekinthetik meg.

 És íme egy videó: https://www.dropbox.com/s/dw6ekgte2z67ltp/Video%202021.%2004.%2025.%2011%2019%2011.mov?dl=0

 

A magyar költészet napja

Az irodalom egész életünket végigkíséri. A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben országszerte kulturális programok, irodalmi rendezvények, kiállítások, versenyek, költőtalálkozók, könyvbemutatók várják az érdeklődőket, ahol klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

József Attila, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, 1905. április 11-én született Budapesten. Szegeden, Bécsben, majd Párizsban tanult, miközben megismerkedett az akkori német és francia költészettel. Magyarországra hazatérve kapcsolatba lépett az illegális munkásmozgalommal. Zaklatott magánélete, rendszertelen életvezetése miatt összeomlott az idegrendszere. A költő 1937. december 3-án a balatonszárszói vasútállomáson egy vonat alá került és szörnyethalt. Posztumusz Baumgarten-díjat kapott 1938-ban, majd 1948-ban életművét Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

 

DIGITÁLIS TÉMAHÉT - KUTATÁS PROJEKT

Iskolánk 8.b és 8.d osztályos tanulói (47 diák) a Digitális Témahét keretén belül kutatást végeztek a felső tagozatos diákok körében, hogy tudományos módszerekkel vizsgálják, hogyan változott a boteves diákok élete a vírushelyzet és az online oktatás hatására. Ezt az aktuális kutatási témát közösen választották ki és érdeklődési kör alapján alakult kisebb csoportokban vizsgálták a felsős tanulók életének és szokásainak változásait. A Kutatás Projekt eredményeit ITT publikáljuk, hogy a tanárok, a szülők és a diáktársak nagyobb rálátást kapjanak a gyerekek életében bekövetkezett változásokra.

Cikk folytatása

Újraélesztési alapismeretek oktatása a Botevben

Október 16-a szerte a világon az Újraélesztés Nemzetközi Napja. A hirtelen szívhalál vezető halálok hazánkban. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő, pedig tehetnénk ellene, ha tisztában lennénk az újraélesztés szabályaival és mernénk is alkalmazni azokat.

Egy program keretében, 2020. október 16-tól,  az OMSZ több mint 1500 pedagógust képezett ki arra, hogy a 7. osztályos diákoknak megtaníthassák az újraélesztés alapvető ismereteit. Iskolánkban a diákok képzését Vékony Istvánné, biológia-rajz-angol-etika szakos pedagógus valósította meg 2021. március első hetében.

A képzéseken az elméleti oktatás után  a gyakorlati oktatás kapott jelentős szerepet, melyet a Veszprémi Tankerületi Központ által biztosított AMBU baba és egy Defibrillátor segített. Az oktatás kis létszámú csoportokban valósult meg, így gyakorlásképpen minden diáknak lehetősége volt az újraélesztés minden egyes lépését egyedül megpróbálni. A diákok rendkívül fegyelmezettek voltak, aktívan részt vettek a foglakozásokon és pozitív véleménnyel voltak a tanfolyamról.

Bízunk benne, hogy ezzel még több emberi életet sikerül majd megmenteni.

Pénz7 - 2021

Iskolánkban 2021. márciusában a pénz7 keretében ismét sok diák vehetett részt a „Családi költségvetés” téma feldolgozásában. A szervező, Vékony Istvánné munkáját önkéntes segítette. A gyerekek örömmel fogadták Borbély Roland előadását, az érdekes, interaktív feladatokat. Önkéntesünk már tavaly is tartott nálunk foglalkozásokat.

Az idei évben az egyik alsó tagozatos osztály, a 4.a  tanulói is bekapcsolódhattak a programba. A különleges eseményt izgatottan várták és meg kell mondani, nagyon aktívan vettek részt a rendhagyó foglalkozáson.

Ugyancsak az aktivitás jellemezte a 7. osztályos diákokat is. A foglalkozások során kiderül, hogy a diákok többsége valamilyen szinten részt vesz a családi költségvetés megtervezésében.

Március 15-ei megemlékezésünk

Kedves tanulók, tanárok és boteves hozzátartozók!
 
Tekintsék meg virtuális március 15-ei megemlékezésünket. A műsorban iskolánk 4. a osztályos tanulói vettek részt.
Felkészítőjük: Szélesy Esztella, Varga Márta
A hangszeres kíséretben dr. Bojnécz Gábor közreműködött.
Köszönettel tartozunk a szülői közösségnek a gyerekek felkészülésében nyújtott segítségéért.
A külső felvételek a nemesvámosi helytörténeti gyűjteményben készültek.
A  felvételben Major Andrea és Balogh András volt a segítségünkre. Az utómunkálatokért Balogh Andrásnak tartozunk köszönettel.
A rajzokat az alsó tagozatos diákjaink készítették. 
1.b , 2.a, 3.a, 4.b és 4.a
(tanítóik: Dóczi-Kasler Katalin, Kiliánné Guath Viktória, Györgyné Dankó Katalin, Kéri Szilvia, Varga Márta)
A videó utómunkálatait Márffy Ádám segítette.