Heti könyvajánló

A megyei könyvtár iskolánkban kikölcsönözhető könyvei közül ezen a héten a
Sherlock, Lupin és én 
sorozatot ajánlom figyelmetekbe. 

sherlocklupinesen10
Ezek a kötetek izgalmas krimiket rejtenek, amelyekben a híres nyomozó, Sherlock Holmes és Arséne Lupin, a gáláns szélhámos gyerekkori barátok. Irene Adler kislányként ismerkedik meg velük egy tengerparti városkában, Franciaországban. Az eszes és kíváncsi Irene csatlakozik a fiúkhoz, és a trió tagjainak hajmeresztő kalandokban van részük.  A történeteket Irene tollából ismerhetjük meg. Ezek a történetek az 1870-es években játszódnak, az akkori Párizsban, Londonban, és mind egy-egy önállóan is megálló, izgalmas nyomozást mond el. Közben pedig kötetről kötetre bonyolódik egy háttértitok, Irene Adler valódi családjának, származásának a rejtélye is.

A könyveknek a megformálása is hangulatos: a színes képekkel díszített papírborítót levéve egy-egy régi naplókötetet vagy bőrbe kötött, tizenkilencedik századi díszkiadást idéző keménykötés tárul elénk, hátlapján mindig a három főszereplő aláírásával, előzéklapján pedig korabeli – és nem egy esetben a történethez kapcsolódó – múltidéző újsághirdetésekkel.

Hozzánk három kötet érkezett a sorozatból: A Szajna árnyai, Utolsó felvonás az Operában és A Kobra bosszúja. 

A Szajna árnyai részben a három barát azért kezd nyomozásba, mert eltűnik Arsene előkelő származású, álmodozó unokatestvére. Ahhoz, hogy a nyomára bukkanjanak, sötét alvilági körökbe kell leereszkedniük, és bűnbandák közti, veszedelmes harcba keverednek. És ezúttal Irene-nak jut a feladat, hogy megakadályozza egy újabb háború kitörését.

A Kobra bosszúja kötetben Irene visszatért az apjával Londonba, ahol újra találkozik két jó barátjával, Sherlockkal és Arsene-nel. De nincs ideje, hogy örüljön az újbóli találkozásnak, mert Adlerék nélkülözhetetlen főkomornyikja egyszerűen eltűnik, mindössze pársoros üzenetet hagy a családnak.
Irene biztos benne, hogy a váratlan esemény mögött valami furcsaság rejtőzik, és elhatározza, hogy barátai segítségével nyomozni kezd. A főkomornyik eltűnése egy titokzatos bűncselekménnyel áll kapcsolatban, amely a londoni dokkokban történt.

Az utolsó felvonás az operában is izgalmas történetet tartogat. Irene, Sherlock és Lupin megbeszélik, hogy Londonban találkoznak. Lupint azonban hiába várják a barátai, mert apját letartóztatták. A három gyerek tisztázni akarja a vádak alól, ezért nyomozni kezdenek. Fordulat fordulatot követ, végül pedig Sherlock és társai leleplezik a bűnöst, akire soha senki sem gyanakodott volna.

forrás: moly.hu, manokonyvek.hu, ekultura.hu, 4.bp.blogspot.com, alicia-finnigan.blogsplot.com

  • /index.php/iskolank/konyvtar/hirek/810-heti-konyvajanlo-2
  • /index.php/iskolank/konyvtar/hirek/755-unalomuzo-ujra