Könyvajánló - 1848 más szemmel

Ha azt halljátok: 1848, biztosan eszetekbe jut a híres költők, írók, politikusok, hadvezérek, Petőfi, Jókai, Vasvári, Kossuth, Bem apó neve. De nők és gyerekek is átélték a forradalmi eseményeket és a szabadságharcot, és akár tevékenyen részt is vehettek benne. Most két olyan, a szabadságharc alatt játszódó művet szeretnék ajánlani, amelyekben gyerekek és nők a főszereplők.
Lengyel Balázs A szebeni fiúk című ifjúsági regénye 1849 márciusában játszódik, amikor Bem József honvédserege vissza akarja foglalni Nagyszebent Puchner generális csapataitól. A történet hősei, főszereplői nagyszebeni gyerekek, akik először csak játszani szöknek ki a város falain kívülre, de aztán komolyra fordulnak az események. Elrejtenek egy menekült asszonyt, kihallgatnak néhány osztrák tisztet, és a megszerzett értesüléssel útnak indulnak Bem tábornok seregéhez, hogy segítsenek a haditervben. A regényben feltűnnek a szabadságharc ismert alakjai, Bem, Petőfi és Czetz János is.

szebeni   teleki2

Kertész Erzsébet regénye az erdélyi arisztokrata családból származó Teleki Blanka grófnő életéről szól, aki ahelyett, hogy rangjának és vagyonának megfelelő életet élt volna, a főrangú leányok magyarrá nevelését tűzte ki célul. 1846-ban ezért Pesten magyar nyelvű leánynevelő intézetet nyitott. Ez volt az első olyan iskola, ahol a lányok ugyanolyan szakszerű oktatásban részesültek, mint a fiúk. Az intézet első tanárai között találjuk Vasvári Pált, a márciusi ifjak egyik vezetőjét is. Teleki Blanka lelkesen üdvözölte az 1848-as forradalmat, a bukás után bújtatta az üldözötteket. Emiatt bíróság elé állították, és Kufstein hírhedt börtönébe zárták, ahonnan csak hat év múlva szabadult.
Ha visszatérünk az iskolába, mindkét könyvet kikölcsönözhetitek könyvtárunkban, de A szebeni fiúkat akár most is elolvashatjátok az interneten:
https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/LENGYEL/lengyel00225_kv.html
https://reader.dia.hu/document/Lengyel_Balazs-A_szebeni_fiuk-506

Források:
https://mecenatura.mediatanacs.hu/adatlap/1071/A_szebeni_fiuk
https://moly.hu/konyvek/lengyel-balazs-a-szebeni-fiuk
https://moly.hu/konyvek/kertesz-erzsebet-teleki-blanka
https://novellakrajzok.blog.hu/
https://moly.hu/system/covers/big/covers_145828.jpg?1395399554
https://moly.hu/system/covers/big/covers_89006.jpg

  • /index.php/iskolank/konyvtar/839-digitalis-temahet-online-konyvtarak-adatbazisok-gyujtemenyek
  • /index.php/iskolank/konyvtar/822-heti-konyvajanlo